Arbetarbostadsmuseet
Kristinegränden 4 • • Fritt inträde
Vid foten av Borgbacken i Alphyddan finns Arbetarbostadsmuseet i vars hällrum man kan kika in i vardagens historia i Helsingfors. Kakelugnarna, tvättkommoderna och de utdragbara sängarna som finns i hemmen skildrar arbetarfamiljernas liv under olika skeden av 1900-talet.
Museet är inhyst i ett av de äldsta trähusen som Helsingfors stad lät bygga för sina arbetare. De nio hällrummen i byggnaden har inretts i enlighet med hur invånarna levde under olika tider.
Så småningom kom grammofoner, hetekasängar och elbelysning, som beskriver förändringarna i invånarnas liv under årtiondena.
I museibutiken kan du köpa nostalgiska produkter som present eller som prydnad till ditt eget hem. I utbudet finns gamla goda köksredskap, hemgjord senap, kökshanddukar dekorerade med växter som växte på arbetarbostädernas gårdar och mycket annat. I den trivsamma gårdsmiljön blommar under sommaren traditionella prydnadsväxter, typiska för trähusgårdarna i Helsingfors.
Arbetarbostadsmuseet besöks under ledning av en guide. Gruppbesök med över fem personer ska överenskommas i förväg. Boka en guidning här eller ring 09 3107 1548 eller 040 590 5516. Se en 360°-presentation av Arbetarbostadsmuseet.
Minnen bakom Långa bron
Arbetarbostäderna är ett sällsynt minne av den tät bebyggda arbetarstadsdelen som uppstod bakom Långa bron vid sekelskiftet mellan 1800-1900-talen. För att förbättra arbetarfolkets omständigheter lät Helsingfors stad bygga högklassiga bostäder på den dåvarande Kristinegatan. Bostäderna hyrdes ut till arbetare, gärna med stor familj, som länge hade arbetat för staden. Hyran var hög, men invånarna nöjda.
Trähusen försvann snabbt från Berghäll från och med 1950-talet och även arbetarbostäderna på Kristinegatan markerades för rivning 1966. Man lät husen förfalla, och livet blev oroligt.
Först 1986 skyddades byggnaderna, tre av dem renoverades till moderna lägenheter och en av dem förvandlade stadsmuseet till Arbetarbostadsmuseet. Det väl bevarade museihuset renoverades så att mycket gammalt bevarades. De nio hällrummen inreddes som hem för nio invånare som bodde i huset vid olika tider.