Donarmuseet
Kristinegränden 4 • 14.8–2.11.2025 • Fritt inträde
Arbetarbostadsmuseet heter nu Donarmuseet! Museibyggnaden genomgick en grundrenovering under åren 2024–2025, och i samband med den lade man till berättelser och ljudvärldar i utställningsrummen. Arbetaryrkena syns i det förnyade museet mer än förr och man kan undersöka invånarnas liv i ljus och skugga från 1910-talet ända fram till 1980-talet.
Museet är inhyst i ett av de äldsta trähusen som Helsingfors stad lät bygga för sina arbetare. De nio hällrummen i byggnaden har inretts i enlighet med hur invånarna levde under olika tider. Så småningom kom grammofoner, hetekasängar och elbelysning, som beskriver förändringarna i invånarnas liv under årtiondena.
Man kan besöka Donarmuseet onsdag till söndag under sommarsäsongen. På museet ordnas regelbundet avgiftsfria publiktillställningar på finska, svenska och engelska. Museibesöket inleds vid infon i husets A-trappa. I A-trappan finns också en museibutik där man kan köpa nostalgiska varor år sig själv eller som present. Museet är inte tillgängligt.
Minnen bakom Långa bron
Arbetarbostäderna är ett sällsynt minne av den tät bebyggda arbetarstadsdelen som uppstod bakom Långa bron vid sekelskiftet mellan 1800-1900-talen. För att förbättra arbetarfolkets omständigheter lät Helsingfors stad bygga högklassiga bostäder på den dåvarande Kristinegatan. Bostäderna hyrdes ut till arbetare, gärna med stor familj, som länge hade arbetat för staden. Hyran var hög, men invånarna nöjda.
Trähusen försvann snabbt från Berghäll från och med 1950-talet och även arbetarbostäderna på Kristinegatan markerades för rivning 1966. Man lät husen förfalla, och livet blev oroligt.
Först 1986 skyddades byggnaderna, tre av dem renoverades till moderna lägenheter och en av dem förvandlade stadsmuseet till Donarmuseet. Det väl bevarade museihuset renoverades så att mycket gammalt bevarades. De nio hällrummen inreddes som hem för nio invånare som bodde i huset vid olika tider.

